skip to Main Content

Autómentő kártya Európában

automentes-kartyaAutóbalesetnél, vészhelyzetben minden perc számít a személyek mentésénél. Különösen a súlyos autóbaleseteknél áll kevés idő rendelkezésre a mentő csapatoknak, hogy kiemeljék a sérülteket a járműből. Ez különösen nehéz, amikor több járműből kell személyeket menteni. Az ideális időmennyiség 20 perc lenne a riasztástól a személy mentés befejezéséig. Minél gyorsabb a mentés, annál jobb az egészség, az élet védelmének a lehetősége. Ha minden járműben használnának mentő kártyát, akkor jelentősen lerövidülhetne a mentési idő. A baleseti kutatások szerint Európában átlagosan akár évente 2500 halálos kimenetelű balesetet lehetne megelőzni ha lenne a járművekben mentési kártya.

A probléma:

Szinte az összes autógyártó fejleszti a modelleket, a szerkezeti részleteket, valamint berendezéseket az évek során. Ez a mentők, tűzoltók problémája. Nagyon sok féle típusú jármű van Európa útjain, képtelenség mindet fejből ismerni, illetve követni a változásokat, fejlesztéseket. Szükség lenne több fontos információkra a járművel kapcsolatban, ugyanakkor nem szabad veszélyeztetni a mentés során az utasokat illetve a mentést végzőknek a test épsége is fontos.

Minden mozdulat fontos:

A baleseti mentő csapatnak tudnia kell, hol vannak a légzsákok, tartályok (gáztartály, stb) elektromos kábelek, nyomás alatt lévő alkatrészek. Különösen fontos információ, hogy hol vannak a merevítők a járművön, hogy azokat hatékonyan tudják átvágni. Egyre több modellben van hibrid technológia, amely társul tartalék akkumulátorokkal, valamint a kiterjedt elektromos vezetékek útvonalát is ismerni kell, hiszen ezek 650V (nagyfeszültség) alatt működnek.

A megoldás:

E helyzet megoldása érdekében mentő adatlapok lesznek a járművekben a VDA kezdeményezésére, ezt egyeztették az autóklubokkal, valamint az autógyártókkal is. Az mentő adatlapok tartalmazni fogják az összes fontos, részletes adatot a járműről, amely információkra az autómentés során szükség lehet.

Elhelyezés

A mentő adatlapokat egy biztonsági tasakban kell tárolni, a napellenzők belsejében. Ezekhez általában könnyen hozzáférhetnek a mentő csapatok. Baleset esetén a mentő kártyából nyert információ alapján azonnal meg tudják kezdeni a hatékony, gyors mentést. Ha a sérültek hamar kiszabadulnak a járműből, akkor gyorsan orvosi segítséget kaphatnak, jobb eséllyel élik túl illetve gyógyulnak meg maradandó károsodás nélkül a balesetek után. A mentőkártya bevezetése ezt fogja elősegíteni.

Fel a lap elejére